Recepten
Rawfood
Superfoods


Links
In de media
Wie ben ik
Reacties van patienten


Anti-oxidanten en hun werking


Wat zijn antioxidanten?

Eenvoudig gezegd zijn anti-oxidanten chemische stoffen die oxidatie in cellen en moleculen voorkomen. De meest bekende anti-oxidanten zijn de vitamines C, E en bčtacaroteen, maar er zijn er nog veel meer. Zij zijn belangrijk om de volgende reden: de zuurstof die u inademt, zorgt voor een chemische reactie in uw cellen die oxidatie heet en een bijverschijnsel is van de normale stofwisseling. Dit proces zorgt voor het ontstaan van moleculen die men vrije radicalen noemt en die celwanden en weefsel kunnen beschadigen. Als er geen tegenactie plaatsvindt dan kan de schade door de vrije radicalen ervoor zorgen dat de toestand van het hartvaatstelsel en van het afweersysteem verslechtert. Voedsel waar veel anti-oxidanten in zitten, kan de vorming van vrije radicalen vertragen door het lichaam te helpen de schade aan cellen en weefsel te verminderen en te herstellen.



Waar kunnen ze ons tegen beschermen?

Met name beschermen ze tegen oxidatie van het LDL(slechte cholesterol), tegen beschadigingen als gevolg van het verouderingsproces, Diabetes type II, ziekten als Alzheimer en arthritis en tegen degeneratieve processen in de hersenen die leiden tot Parkinson of Alzheimer. Maar ook tegen stress en hart- en vaatziekten!



Voeding die antioxidanten bevat

Een van de gemakkelijkste manieren om voedsel met veel anti-oxidanten te herkennen is de kleur. Pigmenten in fel gekleurde planten geven bepaalde antioxidanten aan. Eet daarom rode, gele, oranje, blauwe en groene vruchten en groenten. Zaden, noten, granen, sojaproducten, theesoorten en zelfs chocolade zijn ook rijke bronnen! Een andere belangrijke leverancier is rode wijn. De blauwe druiven in rode wijn zijn namelijk rijk aan de polyfenolen resveratrol, catechine en epicatechine. Deze laatste twee kunnen in vitro (in het lab) omstandigheden de oxidatie van LDL-cholesterol afremmen.



Resveratrol

Resveratrol op zichzelf biedt echter nog meer gezondheidsvoordelen zo is door middel van een aantal onderzoeken aan de Harvard Medical School bewezen. Vooral de negatieve effecten van obesitas zoals diabetes en hart- en vaatziekten worden vrijwel geheel teniet gedaan door regelmatige inname van resveratrol. Zo is er meteen ook bewijs geleverd voor de Franse Paradox. Deze houdt in dat in Frankrijk, maar met name in Zuid-Frankrijk waar ontzettend veel verzadigde vetten worden geconsumeerd, het sterftecijfer aan hart- en vaatziekten in verhouding erg laag is. Het blijkt dat dit komt door de hoge consumptie van rode wijnen en dan met name de wijnen van de Tannat druif, kenmerkend voor dat gebied.



Door Simone van der Heide
Healthproducts november 2008

   
 www.gezondheids-coach.nl Simone van der Heide 2008 Developed by: www.dalmau.nl