Recepten
Rawfood
Superfoods


Links
In de media
Wie ben ik
Reacties van patienten


Rodebietenstamppot (4 personen)


1 kilo aardappelen
300ml water
1 kilo gekookte bietjes
500 g appels
2 uien
2 el azijn
zonnebloemolie
peper en zout.

Schil de aardappelen, snij ze klein en kook ze in het water. Ontdoe de bietjes van hun schil en rasp ze. Boor de klokhuizen uit de appels, schil de appels en snij ze klein. Snij de ui in stukjes. Doe de appel- en uienstukjes bij de aardappels nadat die 15 minuten hebben gekookt. Snij de vegetarische burgers in dobbelsteentjes en bak ze in de olie. Stamp de aardappelen, de bietjes en de uien met de azijn door elkaar. Breng op smaak met zout en peper en schep tenslotte de gebakken burgerblokjes erdoor.



Courgetteschotel met feta(3 personen)


500 gram courgettes (2 middelgrote), ongeschild, geraspt en uitgeknepen
75 gram rijst
2 tenen knoflook, geperst
200 gram feta (bij voorkeur schapenkaas), verbrokkeld 2 lente-uien, gesnipperd
bosje dille, fijngehakt zout en zwarte peper
2 tl rodepepervlokken
2 tomaten, in schijfjes
ca. 500 ml melk(havermelk, sojamelk) 2 tl zwarte komijnzaad, optioneel (Turkse winkel)

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Meng alle ingrediŽnten tot en met de rodepepervlokken door elkaar in een grote kom. Doe het mengsel over in een lage ovenschaal van ongeveer 30 bij 20 cm. Strijk het plat en verdeel er de tomatenschijfjes over. Giet er zo veel melk over dat alles net onder staat. Strooi er het sesamzaad en eventueel de zwarte komijn over en bak de schotel 40-50 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin ziet.



Quinoa met linzen


Quinoa is een uiterst voedzaam product. De korrel bevat veel hoogwaardige aminozuren en er zit zeer veel voor de industrie goed bruikbaar zetmeel in. Quinoa is een zeer voedzaam gewas met meer eiwit, mineralen, vitaminen en plantaardige vetten dan graansoorten als rijst, gerst, tarwe, haver en mačs. Vooral het aandeel eiwit is hoog en het bevat zelfs vitamine C. Quinoa is eenvoudig te bereiden, snel klaar en veelzijdig.


400 gr Quinoa
halve pompoen
200 gr snijbiet(of spinazie) 200 gr linzen
2 eetlepels rozijnen
3 eetlepels olijfolie
1 teentje knoflook
1 theelepel kurkuma
1 theelepel komijn
1 theelepel koriander
1 theelepel kaneel
peper en zout

Laat de linzen een aantal uren in water wellen. Spoel ze dan af en doe ze in ruim water in een overschaal. Laat de rozijnen een half uur wellen. Snijdt de pompoen in stukjes en gaar ze(beetgaar) in de oven of bak ze in een pan. Maak van de rest van de ingredienten een mengsel en voeg de helft aan de linzen en de andere helft aan de pompoen toe. Kook de quinoa. Bak de snijbiet kort en voeg dan de half gare pompoen hier aan toe. Voeg de rozijnen aan de linzen toe als deze gaar zijn.



Vegaburgers(2 personen)


100 gr bulgur
125 ml kokend water
2 eetl olijfolie
3 teentjes knoflook
1 grote fijngehakte rode ui
1 theel oregano
11/2 theelepel gemalen komijn
2 eetl gehakte walnoten
1 blik zwarte kidneybonen
50gr kleingesneden verse spinazie
2 eetl droge sherry of witte wijnazijn
Zout en peper naar smaak

Doe de bulgur in een kom en voeg het kokend water toe, laat 20 min staan Bak de knoflook, ui glazig en voeg de komijn, oregano en walnoten erdoor Voeg de spinazie toe totdat deze slap is. Doe de bonen in een kom met de azijn. Prak met een vork doorelkaar en voeg dan Het spinaziemengsel toe. Voeg eventueel peper en zout toe. Zet in koelkast en voor min 1 uur.

Verhit olie in een pan en verdeel het mengsel in 6 porties en bak 3 min aan beide zijden



Couscous met munt en olijven


Olijven zijn gezond want ze bevatten het oliezuur omega-9 dat een enkelvoudig onverzadigd vetzuur is dat kan helpen het cholesterolgehalte te verlagen. Omega-9 komt ook voor in olijfolie, pinda's en koolzaad.


400 gr couscous(liefst volkoren)
1 grote wortel
1 streng prei
20 groene olijven
1 bouillonblokje
blaadjes munt naar smaak
eetlepel sinaasappelrasp
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels citroensap
1 teentje knoflook
peper en zout naar smaak

Maak de couscous klaar in water met een half bouillonblokje. Snijdt de prei en wortel in blokjes en blancheer(water met half bouillonblokje aan de kook brengen en groenten hier enkele minuten in onderdompelen) kort. Snijdt de olijven in partjes en rasp of snijdt de de sinaasappelschil heel fijn. Maak van de olie, citroensap en peper en zout en knoflook een dressing. Laat de ingredienten afkoelen en doe meng dan alles doorelkaar

   
 www.gezondheids-coach.nl Simone van der Heide 2008 Developed by: www.dalmau.nl