Recepten
Rawfood
Superfoods


Links
In de media
Wie ben ik
Reacties van patienten


Wat maakt soep nu zo gezond en goed voor de lijn? Soep bestaat voor het grootste gedeelte uit water, en omdat je het water van de groenten uit de soep niet weggooit blijven de meeste vitaminen erin zitten.
Soep is lekker als voorgerecht maar kan ook goed als maaltijd gegeten worden bijvoorbeeld als lunch. Je kan het gemakkelijk meenemen voor op je werk en in de zomer is koude soep ook erg lekker.



Linzensoep(voor 4 personen)


Linzen bevatten veel plantaardige eiwitten, en zijn als je ze combineert met koolhydraten(bv.brood of rijst) een goede vervanger van vlees.
De kurkuma in deze soep werkt als een natuurlijk bloedverdunner en gaat onstekingen tegen ook bevat het veel mineralen. Het lycopeen in de tomaat is een krachtige anti-oxidant en helpt bij verschillende soorten kanker



11/2 eetlepel extra vierge olijfolie
1 grote ui, fijngehakt
2 tenen knoflook, fijngehakt
1/2 theelepel kurkuma
1 theelepel kerriepoeder
1/2 theelepel cayennepoeder
11/2 liter groentebouillon
200 gram rode linzen(je kan ook andere linzen gebruiken)
100 gram gort
400 gram gepelde tomaat uit blik
zout en peper
gehakte peterselie

Doe de olie in de pan en fruit de ui en knoflook, voeg de specerijen toe en meng alles goed. Voeg bouillon, tomaat, linzen en gort toe en breng aan de kook. Laat 45 min pruttelen. Voeg zout en peper toe na smaak en maak af met de peterselie.



Romige Wortelsoep(voor 4 personen)


Wortels bevatten veel caroteen wat in het lichaam wordt omgezet tot vitaminen A. Belangrijke mineralen en sporenelementen zijn calcium, foliumzuur en selenium. Het regelmatig eten van wortelen werkt vaatverwijdend en heeft een gunstige invloed op de werking van het hart. Bovendien verhoogt het de aanmaak van rode bloedlichaampjes.


2 eetlepels olijfolie
1 uitje, fijngehakt
1 stengel bleekselderij, fijngehakt
500 gram wortels, in plakjes
1-11/2 liter groentebouillon
1 eetlepel gemengde gedroogde-verse kruiden
1 eetlepel roomboter
zout of peper

Doe olie, ui en bleekselderij in pan en fruit aan. Voeg de wortel toe en schep goed doorelkaar. Voeg 1 liter bouillon toe en de gemengde kruiden en laat 15 min. pruttelen. Haal 1/3 van de wortel uit de pan, voor later. De rest pureren met een mixer, of keukenmachine. Meng de aparte gezette wortel met de rest en breng weer aan de kook. Roer de roomboter erdoor en peper en zout naar smaak.



Wortelsoep met kokos(voor 4 personen)


1 kilo wortels (winterpeen, waspeen, bospeen), in stukjes 1 ui, gesnipperd 1 blikje (400 ml) kokosmelk
1 flinke tl ketoembar (gemalen korianderzaad)
1 flinke tl djinten(gemalen komijn)
een stukje verse gember, 4 cm, fijn gesneden
1 groentenbouillonblokje
halve chilipeper, fijn gesneden
wat verse koriander, gehakt
scheutje olie
peper en zout

Verhit een beetje olijfolie in een zware pan. Fruit de knoflook, ui, gember, chilipeper, komijn en ketoembar. Voeg de wortels toe en bak ongeveer 5 minuten. Voeg zoveel water toe dat de wortels onder water staan en voeg het bouillonblokje toe. Deksel op de pan en in 15 minuten gaar koken. Haal de pan van het vuur en voeg zoveel kokosmelk toe als je lekker vindt. 400 ml is misschien net een beetje teveel, maar het hangt ervan af hoe lekker je een flinke kokossmaak vindt, goed proeven dus. Blender de soep met de staafmixer of keukenmachine helemaal glad. Zet weer even terug op een laag vuurtje, maar laat het niet meer koken! Voeg nu zout en peper naar smaak toe. Garneer met verse koriander.



Romige Maissoep


8 verse maiskolven of 2 pakjes diepvriesmaiskorrels
1 stengel bleekselderij
1 uitje
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels maizena
11/2 liter groentebouillon
1/2 theelepel gemalen koriander
zout en peper



Schraap de maiskolven af of laat de diepvrieskorrels ontdooien. Fruit ui en bleekselderij in olijfolie tot ze glazig zien. Voeg mais toe en laat even meefruiten. Voeg de bouillon toe en de koriander en peper en zout. Maak de maizena met wat water aan en giet dit bij de soep. Laat de soep 15-20 minuten op een laag vuur doorkoken. Pureer 2/3 van de soep met een mixer en voeg daarna de rest toe. Warm het geheel nog even op.
   
 www.gezondheids-coach.nl Simone van der Heide 2008 Developed by: www.dalmau.nl